Egyszerűsített foglalkoztatás

2010. augusztus 1-től az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai megváltoztak. Az alábbiakban mutatjuk be azt, hogy a programban hogyan kell ennek a jövedelem-típusnak a számfejtését elvégezni. (A törvényeket és egyéb hasznos anyagokat a lap alján találják.)

Háromféle egyszerűsített foglalkoztatási forma lehetséges: mezőgazdasági idénymunka, turisztikai idénymunka, valamint az alkalmi munka. A többi, 2010. július 31-ig használt egyszerűsített foglalkoztatási forma megszűnt az új törvény életbe lépésével. Az Efo. törvény szabályozza azon személyek számát, akiket az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazni lehet. A létszámkorlát mellett az igénybe vehető napok számát is meghatározza a törvény. Ezentúl mindegyik egyszerűsített foglalkoztatási forma után közterhet kell fizetni, melynek mértéke a mezőgazdasági és a turisztikai idénymunka esetében 500 Ft/fő/nap, az alkalmi munka esetében 1.000 Ft/fő/nap, míg a filmipari statiszta esetében 4.000 Ft/fő/nap. A 197/2022 (VI.4.) kormányrendelet ezeket ez értékeket módosította ideiglenesen.

A jogviszony kezelésénél tudni kell, hogy minden jogviszonyhoz csak egy dátumtartományt szabad megadni a számfejtésben. Ezért, ha valaki több alkalommal volt foglalkoztatva, akkor annyi jogviszonyt kell felvenni, ahány alkalommal alkalmazták. Pl. 2011.03.17.-2011.03.18. és 2011.03.22.-2011.03.25. között történt foglalkoztatás esetében két jogviszonyt kell felvenni. A jogviszony karbantartása részben ("Szervíz - Dolgozó adatainak karbantartása" menüpont) az alkalmazás minősége rovatban ki kell választani az "Egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony" tételt (60-as kód), valamint az "Egyszerűsített fogl. jellege" rovatban is ki kell választani a szükséges tételt.

A számfejtési rész „Jövedelmek” fülén lehet az egyszerűsített foglalkoztatás adatait megadni. A jogcímek karbantartása résznél az „Egyéb adóköteles jövedelmek” csoportba kell felvenni az új jogcímet, amelyre az egyszerűsített foglalkoztatás munkabérét akarják összegyűjteni.

Az "Egyéb adóköteles kifizetések" ablakban fel kell venni azt a jogcímet, amelyikre a munkabért össze akarják gyűjteni. Ide nem kell összeget beírni, ezt a jogcímet  program tölti fel a "Jövedelmek" fülön lévő karbantartási rész használata során.

Az alul található rovatban azt a jogcímet kell kiválasztani, amelyikbe a munkabért akarják gyűjteni.

Az adatok felviteli része.